maanantai 15. elokuuta 2011

Elämää Jenkkilässä

Huomenta päivää! Nukuin viime yönä ensimmäistä kertaa kunnolla, heräsin vasta puoli kahdeksalta (ja menin nukkumaan puoli kymmeneltä, joten sain ihan kunnon yöunet). Unohdin viimeksi laittaa kuvan paidasta, jonka sain orientaatioleiriltä, joten tässä sekin:



Loppujen lopuksi täällä on melko samanlaista kuin Suomessa, joten mitään varsinaista kulttuurishokkia ei ainakaan vielä ole tullut. Listailen nyt eroja ja samankaltaisuuksia Suomeen verrattuna, ja korjaan yleisiä uskomuksia Jenkeistä.

1. Ruoka. Ruoka on täällä melko samanlaista kuin Suomessakin. Se, mitä syödään, riippuu tietysti alueesta ja perheestä. Yleinen harhaluulo on esimerkiksi se, että täällä syödään vain valkoista leipää. Minun perheessäni on aina täysjyväleipää ja välillä jopa ruisleipää! Monesti sanotaan myös, että kaikki on täällä suurempaa. Se on osittain totta - kaupoista löytää todella suuria pakkauksia, mutta toisaalta suurin osa on aivan samankokoisia kuin Suomessakin. Täällä syödään myös paljon kasviksia ja hedelmiä. Suurin ero on ehkä ruokailurytmi: illallinen syödään vasta 7-8 aikaan illalla. Lounaaksi  syödään usein salaattia, sandwichejä tai edellisen päivän jämiä. Luonaan ja illallisen välissä syödään välipalaa, esimerkiksi välipalapatukoita, hedelmiä tai crackerseja (joita on täällä miljoonaa eri makua). Ravintolassa en ole vielä käynyt, mutta annokset ovat kuulemma suuria. Erona Suomeen on kuitenkin se, että syömättä jäänyt ruyoka otetaan lähes poikkeuksetta kotiin mukaan.

2. Ihmiset. Ihmiset täällä ovat todella ystävällisiä ja avoimia. Olen ollut täällä vasta pari päivää, ja tavannut jo lähes kaikki naapurit. Porukkaa on usein käymässä, ja ohikulkevia tuttuja pyydetään usein juttelemaan. Ikäiseni ovat olleet kiinnostuneita ja ystävällisiä minua kohtaan, ja antaneet hyviä neuvoja esimerkiksi koulua varten.

3. Liikkuminen. Ilman autoa täältä ei pääse naapurustoa pidemmälle - kunnollisia kävely- tai pyöräilyteitä ei edes ole. Busseja kulkee kaupunkien välillä, mutta pysäkille päästäkseen täytyy ajaa autolla.

4. Vesi. Juomavesi tulee hanasta, mutta eri hanasta kuin käyttövesi (jota voi kuitenkin käyttää hampaiden pesuun sun muuhun). Suihkut ja pöntöt ovat täällä erilaisia kuin Suomessa, ja minusta tuntuu, että jokainen toimii eri tavalla. Yleensä kaikesta selviää kuitenkin kokeilemalla. Myös ovien lukot voivat olla todella mielenkiintoisia... Kannattaa myös muistaa, että pistorasiat ovat erilaisia kuin Suomessa.

5. Mittayksiköt. Täällä käytetään unsseja, paunoja, jalkoja, maileja, dollareita, fahrenheiteja, kuppeja... Vielä en ole oppinut kunnolla mitään noista, mutta pikkuhiljaa siihen varmaankin tottuu.

Eilen oltiin käymässä naapureitten luona, jotka ovat melkoisen rikkaita - talo on aivan ihana, ja heillä mahtava uima-allasalue. Perheeseen kuuluu äiti, isä, Morganin ikäinen poika ja nuorempi tyttö, jotka olivat kaikki todella mukavia. Heillä on kaksi suloista koiraa, jotka saadaan hoitoon täksi viikoksi. Onpahan jotakin tekemistä, sillä koulun alkuun on vielä pari viikkoa, ja aika saattaa käydä vähän pitkäksi jossain vaiheessa.

Tanner pitää minua jo perheenjäsenenä. Yleensä siihen menee kuulemma pari viikkoa, joten tämä on todella poikkeuksellista! Eilen illalla syötiin terassilla, ja sain ensimmäisen amerikkalaisen burgerini. Huomattavasti parempaa kuin mäkkärissä... Myös maissi on täällä aivan ihanaa, ihan erilaista kuin Suomen valmiiksi pakatut maissit.

Kyselkää ihmeessä, jos esimerkiksi tulevilla vaihtareilla on jotain kysyttävää. Yritän vastailla parhaani mukaan,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti